De school aan het woord..

Voorwoord directeur

Op 4 september 2019 bestaat het Minkema College 100 jaar! We zijn natuurlijk erg trots dat onze school al een eeuw onderwijs biedt aan leerlingen uit de hele regio. Vandaar dat we dit heugelijke feit uitgebreid vieren. Van oktober 2018 tot en met september 2019 stellen we 10 maanden lang een thema centraal waarbinnen allerlei activiteiten worden georganiseerd voor onze leerlingen, medewerkers en ouders. Maar ook groep 8, het bedrijfsleven en eigenlijk heel Woerden laten we mee genieten van ons jubileum. 

Bij zo’n bijzondere verjaardag kan een reünie natuurlijk niet ontbreken. Op zaterdag 2 november is het zover! Deze reünie is bedoeld voor alle oud-leerlingen en (oud)medewerkers van het Minkema College van beide locaties (Minkemalaan en Steinhagenseweg). Maar ook voor alle voorlopers van onze school en voor scholen waarmee het Minkema in het verleden is gefuseerd: HBS Minkema, RSG F.A. Minkema, St Jozef scholengemeenschap en Ambachtsschool (LTS van Kempensingel). 

Tijdens de reünie is er alle gelegenheid om je oude klasgenoten te ontmoeten, maar ook je (favoriete) docent tegen het lijf te lopen. We hopen dat jullie tijdens deze dag mooie herinneringen met elkaar kunnen ophalen, weer even een les binnen stappen of een spontane ontmoeting hebben met iemand die je volledig uit het oog bent verloren. 

De reüniecommissie gaat daarom enthousiast aan de slag om jullie op zaterdag 2 november 2019 een prachtige middag en avond te bezorgen. Heb je zelf ideeën, neem dan contact op via het contactformulier! 

De reünie vindt plaats op onze locatie aan de Minkemalaan 1, maar een bezoek aan onze andere locaties wordt ook geregeld!  

We hopen op heel veel aanmeldingen! Op deze speciale Minkema reüniewebsite vind je alle informatie en kun je jouw toegangskaartje kopen. 

Tot 2 november!

Geschiedenis

Mede door de inspanning van de Woerdense notaris F.A. Minkema ontstond er een initiatief voor een Hogere Burgerschool. Het was zowel voor Woerden als voor de omgeving nijpend dat de school er kwam, namelijk de verre afstand tot de grote steden en slechte wegen. Op 5 november 1917 kwamen naast verschillende burgemeesters ook artsen, kaashandelaren en anderen uit Woerden en de omliggende dorpen bijeen en werd een voorlopig comité en een voorlopig bestuur gevormd. De ere-voorzitter van dit comité en van het bestuur was kandidaat-notaris de heer F.A. Minkema. Na de samenstelling van het definitieve bestuur in het begin van 1918 werd de bevolking op de hoogte gebracht door middel van een bijlage bij enkele plaatselijke en streekbladen en door middel van advertenties in onder meer het Weekblad van Woerden. 

Op dit moment telt het Minkema College als geheel ruim 2.500 leerlingen. De H.B.S. begon op 4 september 1919 met 30 leerlingen, waarvan twaalf meisjes. Bij de start was er één directeur, die waarschijnlijk ook nog lesgaf en zeven docenten, maar geen amanuensis en dergelijke. Inmiddels zitten we op 200 docenten en bijna 60 medewerkers in de ondersteunende diensten. 

Het begon in het schooljaar 1919/1920 met een neutraal-bijzondere H.B.S. aan de Havenstraat. De wens was een Rijks H.B.S., maar dat lukte indertijd niet. Al snel werd een ander gebouw gezocht, want dit gebouw voldeed niet aan de vigerende ventilatie-eisen. In 1925 werd de nieuwe school aan de Van der Valk-Boumanlaan geopend.

In september 1961 werd de H.B.S. overgedragen aan het Rijk, waarna ze verder ging als ‘Rijksscholengemeenschap F.A. Minkema’. In 1991 kreeg de school haar huidige naam. Vervolgens is in 1994 het Minkema College gefuseerd met de Sint Jozefscholengemeenschap (een samenvoeging van de huishoudschool en de mavo).

Deze Jozefscholengemeenschap en de Ambachtsschool (LTS van Kempensingel) Woerden zijn in 2003 gezamenlijk ondergebracht in het gebouw aan de Steinhagenseweg, wat leidde tot onze huidige vmbo-locatie ‘Stein’. Tot slot werd in mei 2013 het gebouw aan de Minkemalaan betrokken door de havo/vwo-opleidingen.

Oproep oud-docenten

Een oproep aan alle oud-medewerkers. Wie zou het leuk vinden om op de dag van de reünie een lesje van hooguit een kwartier te geven aan oud-leerlingen die nog één keer die boeiende uitleg van de stof uit jouw mond willen horen. Gewoon zoals je het vroeger deed.

Mocht dat jou aanspreken vul dan het contactformulier in en de Reüniecommissie zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.


Oproep oud-leerlingen

Het Minkema College van nu staat bekend om haar vele bijzondere activiteiten naast het kwalitatief hoge onderwijsprogramma. Met elkaar ontdekken waar je goed in bent en je eigen talent ontdekken, draagt eraan bij dat leerlingen elkaar ook goed leren kennen, binnen de regulieren lessen, maar ook erbuiten.

Zo heeft het Minkema College onlangs voor de 41e keer haar Gymnasiumdag gehad, is Minkema Boulevard, de theatervoorstelling van het vmbo, met afgelopen jaar zijn 15e editie een begrip in Woerden waar jaarlijks ruim 1.500 mensen naar komen kijken. Dat geldt ook voor Minkema Live, een avond bomvol talent van de havo- en vwo-klassen. Daarnaast zijn er het brugklaskamp en de vele werkweken naar binnen- en buitenland.

Maar ook vroeger vonden er bijzondere activiteiten plaats op school:

- In de jaren ’80 was er jaarlijks een revue (het huidige Minkema Live is daar een vervolg van en ook Minkema Boulevard). Collega’s en leerlingen kwamen destijds voor de repetities gewoon 8 zondagen naar school! Vijf avonden op rij was de voorstelling uitverkocht.
- Hoogtepunt was ook het optreden tijdens het eindfeest van een aan populariteit winnende popgroep in de begin tachtiger jaren …. Doe Maar, compleet met groupies en massa’s fans.
- Volleybalclub Valbovol (Van der VALkBOuwmanlaan VOLleyers) beleefde hoogtijdagen in de jaren en ’70 en bereikte zelfs de hoofdklasse. Het damesteam wist de finale om het Europees kampioenschap te bereiken.

Zat je vroeger in het schoolorkest, stond je ooit samen op het toneel, deed je mee aan het debatteam of heb je meegespeeld tijdens één van de wedstrijden van Valbovol, laat van je horen en meld je aan. Wij zorgen dat je met elkaar in contact komt voor bijvoorbeeld een eenmalig optreden! 

Reünie Minkema

Help ons met het vinden van jouw oud-klasgenoten en kom gezellig samen naar de reünie!

Deze reunie wordt verzorgd door

De Reuniecommissie

Contact

  • De Reüniecommissie Minkema
  • Haddingestraat 30, 9711 KE Groningen
  • minkema@heefteenreunie.nl
  • Stuur een e-mail